Ajuntament d'Albocàsser

Festes
Gener

Festivitat de "Sant Antoni":

Es tracta d'una festa de gran interés turístic per la seva tradició ancestral, vistositat i colorit. Es celebra el cap de setmana més pròxim al dia del Sant, el 17 de gener. Cal destacar l'arrossegament d'arbres amb cavalleries (les rossegades), la tradicional foguera monumental en la Plaça de l'Església i la processó amb animals, durant el recorregut de la qual es llegeix la popular publicata, crítica satírica anual sobre temes d'actualitat. Finalitzada la processó, es reparteixen les coquetes de Sant Antoni.
L'endemà, es celebra una missa solemne i, a la vesprada tenen lloc les tradicionals corregudes, on el guanyador rep un pollastre com a premi. Després, es fan públics els majorals que organitzaran la festa l'any següent.

25 de Gener, Festivitat de Sant Pau: El 25 de gener se celebra la festivitat del patró d'Albocàsser, Sant Pau. Es porta a terme una missa en honor al Sant i una processó.

Febrer

L'oferta: Se celebra el cap de setmana anterior a Carnestoltes. Consisteix en l'oferiment de productes locals (pastissos, rebosteria típica ...) per particulars, colles, associacions ... per vendre'ls en subhasta en la Plaça de l'Església. Els diners recaptats antigament es destinaven a misses per difunts pobres o sense família, però actualment van per a fins d'interés general de la població. Finalment, els grups d'amics sopen i assisteixen a un ball de disfresses.

Maig

Romeria a Sant Pere Màrtir: Se celebra l'últim diumenge d'abril, encara que des de molt antic tenia lloc el dia de la festivitat del Sant, el 29 d'abril, anant a l'ermita en processó de penitència. Durant la missa, es beneïa el romer que després, formant creus, era col·locat en els camps, implorant la seva intervenció en favor de les collites. Després es tornava en processó a la Parròquia, cantant la Lletania dels Sants. Tant a la sortida del temple com al seu retorn, juntament amb el repicar de les campanes, es disparaven potents "masclets". Es reparteix a més la prima.

Romeria a Sant Miquel: Aquesta romeria lloc el primer diumenge de maig. L'ermita de Sant Miquel està situada a uns 6 km de distància de la població, en l'antic camí de Catí. Es coneix la primera informació escrita l'any 1617, que evidencia que els bocassins anaven en processó a l'ermita el dia 8 de maig per celebrar l'aparició del Sant. Ja en aquells temps es repartia la "prima" com caritat per als pobres.

Actualment, la gent surt a peu cap a l'ermita a les 10 del matí i cap a les 12 se celebra la missa en honor al Sant. Quan acaba la cerimònia, es beneeixen les primes, les quals són elaborades pels veïns del Carrer Sant Miquel i les masies situades en la mateixa partida.

Romeria a Sant Pau: Se celebra el segon dia de Pasqua de Pentecostes, en el qual es va a l'ermita de Sant Pau, situada a uns 3 km del nucli de població. Allà es realitza un dinar campestre al prat i posteriorment, es balla el "Ball Pla" a càrrec de la Banda de Música Local.

Juliol

Fira de Sant Pere: La popular fira de Sant Pere es du a terme el primer cap de setmana de juliol. Es tracta d'un esdeveniment que serveix de punt de trobada per a agricultors, ramaders i totes les persones que vulguen gaudir d'aquestes jornades, podent contemplar les diferents exposicions de maquinària agrícola, habitacles del sector ramader i de tots els llocs de venda ambulant.

Festes de la Joventut: Aquestes festes coincideixen amb l'últim cap de setmana complet de juliol. En ell podem gaudir d'una varietat d'activitats com bous, balls, esports i actes culturals.

Agost

Festes Patronals: Les festes patronals d'Albocàsser se celebren en honor a la Mare de Déu de l'Assumpció. Amb deu dies consecutius al voltant del 15 d'agost, aquestes festes tenen un gran ventall d'activitats per a tots els públics, des d'actes taurins denominats bous al carrer (bous de vila, bous de plaça i bous embolats); actes culturals, com teatre, danses, exposicions, concerts, concessió de premis literaris i fotogràfics ...; actes esportius, com competicions de futbol, atletisme o handbol; i actes lúdics i d'espargiment, entre els quals destaquen els balls, els jocs infantils i els sopars de "pa i porta".

Octubre

Fira de l'ametlla: Ja que Albocàsser és una localitat amb una arrelada tradició en el cultiu de l'ametlla, se celebra una fira dedicada a aquest fruit sec al mes d'octubre. A la fira se citen les empreses que es dediquen a la transformació de l'ametlla, així com forns, carnisseries, artesans del torró i del formatge...

Com a principals activitats podem destacar algunes conferències i xerrades sobre l'ametlla, representacions de recollida de l'ametlla i diversos concursos.

Desembre

7 i 8 de desembre, festivitat de la Puríssima Concepció: La nit del 7 de desembre, vespra de la festivitat de la Puríssima, lloc "la Cantà de les Cartes". Així era com els quintos demanaven a la Verge protecció i empara durant el servei militar. Al voltant de les onze de la nit es reuneixen a la Plaça de l'Església, acompanyats d'alguns músics i d'un nombrós públic, i quatre dels joves (un per cada palo de la baralla) col·locats davant la façana de l'Església Parroquial, van entonant una cobla (diferent cada any) per cada carta de la baralla relacionant-les amb els misteris de la Passió del Senyor i els Dolors de la Mare de Déu.

Concloses "les Cartes", tots els quintos recorren els diferents carrers de la població entonant les tradicionals "albaes", dedicant les seves cobles a autoritats i a totes les dones solteres, sense distinció d'edat, d'Albocàsser.

L'endemà, festa de la Puríssima Concepció, els quintos assisteixen a una Santa Missa, i una vegada finalitzada, acompanyats de la banda de música i d'altres instruments de corda, a més de familiars i d'un nombrós públic, recorren els carrers de la població entonant diverses cobles que fan referència a la Verge i als carrers per les quals van passant. Al mateix temps, oferint als veïns diversos licors, realitzen la capta, és a dir, recullen els donatius dels veïns per sufragar la festa, captà que ja van iniciar a finals d'agost o primers de setembre per les masies del terme municipal.

 

Imatges: 
Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Telèfons d'interés

Telèfons d'interés

URGENCIES
Centre Medic d'Albocasser : 964428484
Hospital General de Castello : 964726500
Bombers : 085
Emergencies : 112
Guardia Civil : 964428010

ASSISTENT SOCIAL CENTRE DE SALUT
Dimarts de 9 a 12h: 964428484

TELÉFONS DE INTERES
Ajuntament d'Albocàsser : 964428001
Serveis Socials : 964428456
Parroquia : 964428033
Notaria : 964428352
Registre de la Propietat : 964428151
O.C.A.P.A. Sant Mateu : 964156027
Tesorería Seguretat Social (Benicarlo) : 964467440
PROP : 012

 

Portal desenrotllat amb Drupal