#faaf3b
2
0
174

Ermitori Hostatgeria de Sant Pau

Ermitori Hostatgeria de Sant Pau

L’Ermitori Hostatgeria de Sant Pau d’Albocàsser es troba a uns 3.5 km del municipi. Aquesta edificació és, des de 1983, Bé d’Interès Cultural i Monument Històric- Artístic, a més de ser un dels punts de la ruta xacobea de Castelló i lloc de pas de visitants    des de fa centenars d’anys.
Segons la tradició, en 1560 Sant Pau s’apareix a uns pastors i fa el miracle de la purificació de l’aigua, fet que origina la construcció de l’ermita actual (s. XVI).
L’afluència de visitants provocaria l’edificació de les dependències annexes, que es van ampliant fins concloure’s l’any 1748.
L’ermita conté al seu interior interessants frescos barrocs realitzats, tal i com mostra la seua firma, per Vicent Guilló l’any 1690.
La façana de l’ermita està coronada amb una espadanya amb tres campanes. Té dos accessos, un des de la mateixa plaça i l’altre des d’un pati interior; mateix punt pel qual s’accedix a l’hostatgeria.
Partint de l’ermita, s’articulen al seu voltant l’antiga hostatgeria i pòrtics laterals, formant tots ells una plaça, amb un pou a la part central. Un dels accessos a la plaça està custodiat per una monumental heura (hedera helix), present a Sant Pau des de fa més de 200 anys.
A les dependències superiors de l’hostatgeria destaca un conjunt de grisalles al·legòriques de la vida de Sant Pau, junt amb altres escenes rellevants a la història de l’ermitori.         
                                   
Un prat amb alts plàtans d’ombra, just davant del conjunt, és l’escenari de la fira agrícola i ramadera a principis de juliol, així com de nombroses trobades de bocassins/es i visitants.

Sant Pau és un dels punts de la ruta xacobea de Castelló, que comença a l'Ermita de Sant Jaume de Fabrell de Castelló, a més de ser encara motiu de romeries.
La primera de l’any se celebra el dissabte anterior al diumenge de Pasqua de Pentecosta. Partix des del municipi veí La Torre d’En Besora, i en processó i càntics, tant a peu com en carro, els bitxacs recorren el camí. Ja a l’ermitori de Sant Pau es fan actes religiosos.
El segon dia de Pasqua de Pentecosta, el poble d’Albocàsser acudix en romeria fins a Sant Pau. Els bocassins i bocassines, acompanyats d’alguns instruments musicals i pel camí vell de Sant Pau recorren els 3 km (aprox.) fins a l’ermitori. En arribar, se celebra una missa i després és típic d’aquest dia quedar-se amb amics i/o família a dinar al prat. Havent dinat els músics toquen el Ball Pla.
Anteriorment i fins l’any 1803, des de la Sarratella anaven fins a l’Ermitori de Sant Pau. En aquest any i tenint l’autorització per anar a la seua ermita de Sant Joan Nepomucé, van deixar d’acudir.
També es diu que fins a aquesta ermita de la Sarratella acudien mariners de Vinaròs en acció de gràcies a Sant Joan Nepomucè per haver-los ajudat durant el temps a la mar i que, després d’haver-la visitat, continuaven el recorregut fins a Sant Pau.