#faaf3b
2
0
187

Parc Cultural Valltorta Gassulla

Parc Cultural Valltorta Gassulla

El Parc Cultural Valltorta Gassulla es crea en 1998, coincidint aquest any amb la declaració de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO de l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani Peninsular. La Generalitat Valenciana crea el primer parc cultural de tot el territori valencià. Els municipis que en formen part són Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Catí, Les Coves de Vinromà, Tírig i Vilar de Canes.
El Parc Cultural alberga diversos abrics i coves en els quals trobem representades escenes de caça i animals, d’arquers i figures femenines, imatges molt característiques pel dinamisme i mobilitat en la seua representació.
A Albocàsser trobem pel seu terme:

El Cingle del Mas d’En Salvador:
Descobert en 1980, amb una imatge en la qual es representa una escena de recol·lecció.

La Coveta de Montegordo: 
És la més alta del conjunt (640 metres d’altura). En ella podem veure una escena de caça amb un grup d’arquers de color roig.
El Cingle de l’Ermita: 
Format per cinc coves on es representen escenes de caça i recol·lecció.

La Cova del Gran Puntal:
El major dels recintes amb art rupestre del Barranc de la Valltorta, en la qual, actualment, les pintures rupestres visibles són escasses: arquers i composicions animalístiques.

Les Covetes del Puntal:
On podem veure la Venus de la Valltorta (ca. 5200 a.C.), figura molt curiosa per la seua escassetat formal: dona amb els genolls flexionats a punt de donar a llum.

La Cova Centelles:
En aquesta, podem apreciar més de 150 figures de tipus naturalista, on predominen les figures d’arquers, femenines i escenes de caça, en les quals l’animal més característic és un cérvol de gran cornamenta.

A 500 m. del barranc de la Valltorta, al Pla de l’Om, al municipi veí de Tírig es troba el Museu de la Valltorta, inaugurat en 1994 i gestionat per la Generalitat Valenciana. L’exposició permanent se centra especialment en l’art llevantí i l’evolució de l’art rupestre a las terres valencianes. Des del museu es gestionen visites fins als abrics.